torstai 11. joulukuuta 2014

37. Lumimyrsky hiljentää Akureyrin


Taisin luvata kirjoittaa paikallisista jouluperinteistä, mutta nämä viime päivien tapahtumat ovat sellaiset, että lykkään joulutekstiä vähän tuonnemmaksi. Tuli nimittäin lumimyrsky! Se iski maanantain ja tiistain välisenä yönä, ja etenkin länsirannikkoa on koeteltu. Siellä tuuli on paikoitellen ollut jopa 40 metriä sekunnissa, muuallakin maassa puuskina yli 25 metriä sekunnissa. Eikä siinä kaikki, samalla tuli nimittäin lunta. En edes tiedä  tarkasti kuinka paljon, sillä tuulenpuuskat kinostivat sitä joihinkin paikkoihin ihan järkyttäviä määriä, kun taas joissain paikoissa oli vain vähän - tai ainakin vähemmän.. Paikoin lumen syvyys lähentelee kuitenkin puolta metriä, esimerkiksi minun ulko-oveni edessä tänä aamuna. Ohessa kuvia siitä ja maisemista muutenkin.

Pakkasta ei ole ollut kamalasti, vaikka toki myrskytuuli kylmentää lämpötilan tuntuvuutta, mutta varsinaisesti ei voi kuitenkaan sanoa, että olisi ollut kylmä. Mutta.. kuten jo aikaisemmissa postauksissa olenkin puhunut, niin tämä paikallisten aurauskulttuuri on ihan toista kuin meillä koto-Suomessa, jossa aurat lähtevät liikkeelle lähestulkoon heti, kun luvataan lunta. Ei täällä vaan. Eilispäivän aikana kinokset olivat jo huomattavat, mutta ilmeisesti puolen yön aikaan alkoivat vasta aurat liikuskella. No, eipä niillä siinä kelissä paljoa tehnyt, kun tovin kuluttua tiellä oli jälleen puoli metriä lunta. Tällä kaikella on kuitenkin ollut seurauksensa.. nimittäin ihan kaikilla islantilaisilla ei ole korotettua nelivetomaasturia, jolla voi ajaa polkupyörän päältä tuntematta mitään. Ja näitä pikkuautoja jätettiin eilen yliopiston parkkipaikalle ja niitä näkyi myös tienvarsilla hylättyinä. Tänään aamulla kinokseen juuttuneita autoja oli yhä enemmän. Yhdelle kaksikolle tarjosin työntöapua, muttei kelvannut. Haha.
Myrsky eilen aamulla.

Yön aikana kaikki talot olivat saaneet lumikuoren.

Tältä näytti näkymä tänään, kun avasin ulko-oveni. ONNEKSI SE AUKEAA SISÄÄNPÄIN!

Sää on todellakin ollut kammottava koko maassa. Islannin ykköstie, kehätie, päätie, siis se kaikista suurin ja hyväkuntoisin tie, joka kiertää koko saaren, on ollut suljettuna. Alla kuva myös siitä, miltä tiepalvelun tietilanne näytti hetki sitten. Kehätie on ollut suljettuna siis ilmeisestikin lumivyöryvaaran vuoksi, eikä siellä varmasti ole kinosten ja tuulenkaan takia ollut helpot olosuhteet! Tuosta kuvastakin näkee, että lumikuuroja, lumimyrskyjä, liukkaita ja suljettuja teitä löytyy vaikka muille jakaa.

Myrskyn piti laantua tänään jo aamupäivällä, mutta toisin kävi. Nyt iltaa kohden lumisade on viimein hiljentynyt ja tuuli tyyntynyt - vähän ainakin. Sanotaan siis niin, että lumisade on nyt lakannut, mutta tuuli puhaltelee vielä kohtalaisen reippaasti. Näkymät ovat oikeasti aika jännät, mitään tällaista en ole koskaan nähnyt Suomessa, enkä missään muuallakaan. Ja absurdeinta on ajatella, että siellä Suomessa tulee tällä hetkellä vettä, eikä lumesta ole tietoakaan - ainakaan etelämpänä. Jos lunta ei ala kuulua, niin kontrasti tulee olemaan valtava, jahka kotiudun! Siis sikäli kun kotiudun, sillä luonnon armoillahan täällä eletään. Eilen Akureyristä Reykjavikiin lähtevät lennot oli peruttu ja ilmeisesti aiemmin tällä viikolla Keflavikin lentokenttä Reykjavikissä oli suljettuna. Joten nähtäväksi jää, miten meikäläiselle käy!

Myrskyterkuin,

Loppuun bonuksena parin päivän takainen revontulikuva!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti