sunnuntai 9. marraskuuta 2014

28. Suomalaisuutta ruokapöydässä

Olipas hyvä sunnuntai! Kertakaikkiaan! Sain aamulla ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan itseni lenkille, tai siis hölkäten yliopistolle bakteereita katsomaan ja takaisin. No okei, ei minun kuntoni riitä (vielä) siihen, että hölkkäisin 1,7 kilometrin ylämäen, mutta alaspäin hölkkäsin ihan koko matkan. Jee! Palkinnoksi hörpin Pauligin Suklaakahvia, nam. Sitten soittelin mummin kanssa skypen välityksellä ja koin aikamoisen yllätyksen, kun kuvaruudussa olikin yllättäen pikkuveljeni Eeliksen naama! Pikkuveikka oli ollut ihan super ja tehnyt sählypelissä viisi maalia, hyvä Elkkuri! Toivottavasti myös pikkusiskoni koripallopeli meni hyvin :-)

Neljän aikaan nähtiin Maaritin kanssa supermarketissa ja ostettiin ainekset illalliseemme. En ole ihan varma olenko sanonut, mutta Maaritin guesthousessa asuu kymmenen (?) vaihtarityttöä, joista joku kokkaa sunnuntaina illallista kaikille. Tänään oli meidän vuoromme, niin kuin mainitsin edellisessä postauksessani. Ruuan valitseminen ei ollutkaan alunperin ihan helppo homma. Karjalanpaisti olisi ollut hieno ja suomalainen ruoka, mutta siihen ei ollut valitettavasti resursseja. Makaroonilaatikko ja nakki-/jauhelihakastike perunamuusilla tuntui puolestaan vähän turhan yksinkertaiselta, sillä osa tytöistä oli oikeasti käyttänyt ruuanlaittoon neljä-viisikin tuntia aikaa, rahasta puhumattakaan. Lopulta päädyimme kuitenkin lohikeittoon ja kylkiäiseksi mustikkapiirakkaan. Se tuntui hyvältä idealta, vaikka meitä molempia jännitti, että kelpaisiko se aika suorasanaiselle ruokailijajoukolle.


Raahasimme ihan kiitettävän määrän ruokaa kaupasta Maaritin guesthouselle, silti vähän huolestutti, että riittäisikö. Kello oli jo melkein viisi ja illallinen oli määrä tarjoilla seitsemältä, joten piti heti pistää hösseliksi. Minä aloin kuoria perunoita ja Maarit alkoi tehdä mustikkapiirakkaa (tai oikeastaan kuningatarpiirakkaa). Käteni on ihan muusina noin kahden ja puolen kilon perunamäärän kuorimisesta - kuorimaveitsi oli ihan susi ja perunat hurjan pieniä. No ei se mitään, siitä kaikesta selvittiin ja ruoka valmistui aikataulussa eli varttia vaille seitsemän! 

Marjapiirakkaa pensasmustikoilla, vadelmilla ja skyrillä. Lohikeittoa maito-philadelphia-liemessä ja kirkkaassa liemessä.

NAM ! Maistus varmaan teillekin? ;-D

Maarit ja mahtava kakku!

Vaihtaritytöt olivat hurjan innostuneita lohikeitostamme ja maistelivat islantilaista ruisleipää (sitä suomalaisen saaristolaisleivän tapaista) hyvillä haluin. Jälkiruokakin maistui, ja illallisen päätteeksi kaikilla oli vatsat ihan täynnä. Niin täynnä, että pöydässä oli jopa hieman hiljainen ja uninen tunnelma. Saimme ihan kamalasti kehuja keitosta ja jälkiruuasta. Ja siinä kehusateessa meinasi suomalaisuus nostaa päätään: "no eihän tämä nyt mitään, tällaista tavallista keittoa, eikä mennyt kauaa edes tehdessä, älkää nyt". Mutta sitten piti vähän ryhdistäytyä ja ottaa kiitokset pystypäin vastaan, sillä olihan se hyvää ruokaa! Jes!

Pic by: Zuzka "the selfie expert" :-D

Raahasin täpötäyden massuni kotiin - onneksi kotimatka oli alamäkeä, ja tässä sitä nyt sulatellaan! Mahtavaa, jes, nam, kiitos! :-D

Terveisin mestarikokkinne,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti