lauantai 29. marraskuuta 2014

33. Sateista, harmaata, arkista

Viimeiset viikot täällä Islannissa ovat rullanneet ihan mukavasti eteenpäin. Yliopistolla on tosiaan enää ihan muutama homma jäljellä, toinen hyvässä vauhdissa ja toinenkin aloitettu, mutta ollut pari päivää jäähyllä pienten ongelmien vuoksi. Meidän oli siis tarkoitus Islan kanssa eristää jäkälänäytteistä DNA:ta ja tutkia löytyykö niistä meidän tutkimusbakteeriemme sukulaisia. Kävi kuitenkin niin, että joku meni pieleen DNA:ta eristettäessä, eikä tuloksia tullut. Oddur on perhelomalla, joten ongelmatilanteiden ratkominen on vähän tavallista hitaampaa. Päätimme hypätä tästä alkutestausvaiheesta suoraan itse kokeeseen, eli testaamaan näytteitä, joissa varmasti on DNA:ta. Iik, jännittää miten käy!

Lisäksi ohjaajani antoi kasan hommia tutkimusryhmäläisilleen hoidettavaksi sillä välin, kun hän lomailee. Islalla on kädet täynnä vielä oman projektinsa kanssa, mutta minä olen ottanut hoitaakseni joitain hommia maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden kanssa. Olen esimerkiksi laittanut uusia bakteerikantoja kasvamaan ja ensi viikolla aion eristää niistä DNA:ta. Sen olenkin tehnyt onnistuneesti sekä Suomessa että täällä Islannissa, joten olen vähän luottavaisemmin mielin kuin tuon jäkälä-jutun suhteen... 

Näihin Akureyrin yliopiston käytäntöihin on lopultakin oppinut sopeutumaan. Suurimpana eroavaisuutena ehkä se laminaarittomuus - eli työskentelyssä on saanut olla tarkkana, ettei bakteerimaljoille tai bakteerikokoelmiin pääse mitään ylimääräistä. Olen varmasti kehittänyt keuhkojanikin täällä juurikin samaisesta syystä, sillä hengityksen pidättäminen on tullut varsin tutuksi yhtenä varokeinona, hengityssuojaimesta huolimatta. Myös erilaiseen järjestykseen ja käytäntöihin on joutunut opettelemaan. Ja jos Akureyri häviää laminaarittomuudessa Jyväskylän yliopistolle, niin tilaa on täällä labrahommiin enemmän ja alkutakeltelun jälkeen myös autoklaavi on osoittautunut hyvin selkeäksi, selkeämmäksi kuin Jyväskylässä! Molemmilla yliopistoilla on siis selkeästi puolensa.

Ilma on ollut pääasiallisesti viime päivinä ihan okei, puolipilvistä, kohtalaisen viileää, mutta lähes tuuletonta. Lunta ei kuitenkaan edes yritä näkyä. Viikon sisään ehkä yhtenä päivänä lämpötila on pudonnut pakkasen puolelle, mutta silloin ei tietenkään tullut lunta. Tänään on sen sijaan ollut jopa 10 astetta lämmintä ja satanut vettä koko ajan. Niin että hyvää joulua vaan! Ei se muuten olisi niin tärkeää, mutta kun se aurinko nousee kerran vasta kymmenen jälkeen aamulla, niin lumi tekisi maisemasta hyvin paljon valoisamman. Kuuleman mukaan tilanne ei ole kuitenkaan paljon parempi siellä Suomessakaan, joten se siitä. Onneksi jouluun on vielä hieman matkaa!
Yäk sadetta. Tämä ei ole kyllä ihan tuore kuva, mutta summaa mielipiteeni hyvin.

Eilen oli näin nätti auringonnousu! (Kello oli tuolloin 9.57)

Eipä tässä muuta tällä kertaa, hyvää viikonlopun jatkoa kaikille lukijoilleni! :-)

Tällaista posti toi aiemmin tällä viikolla! Kiitos kuvista Helinä-tädille ja paketista yleensä rakkaalle äidille <3 Täällä ei myydä paperikalentereita, joten tämä tuli tarpeeseen!

Terkuin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti