sunnuntai 30. marraskuuta 2014

34. Jouluvaloja, joulukuusi ja joulupettymys

Jo muutaman viikon ajan värikkäät jouluvalot ovat valaiseet Akureyrin harmaata keliä. Niitä on ilmaantunut koko ajan lisää niin kotien pihoihin ja ikkuinoihin kuin kauppoihinkin. Koska rakastan joulua ja joulun tunnelmaa, joudutte nyt katselemaan tunnelmakuvia ihan urakalla! Haluan kuitenkin kertoa ensin eilen pidetystä joulunavajaistapahtumasta sekä joulumarkkinoista. Olin odottanut Akureyrin joulumarkkinoita oikeastaan jo ennen kuin saavuin edes koko Islantiin, sillä visitakureyri.com-sivustolla puhutaan niistä ja muutenkin hyvästä joulutunnelmasta. 

Ei ollut markkinoita. Ei ainakaan Suomen mittapuun mukaan. Kulttuurikeskus HOF:illa oli yksi pitkä (ei kovin pitkä) pöytä, jolle oli aseteltu tavaroita myyntiin. Siis yksi pöytä, jonka kaikki tavarat olivat jo ennestään tuttuja keskustan turistikaupoista. Ei ollut joulumusiikkia, ei mitään. Kulttuurikeskuksen seinillä oli edelleen sama valokuvanäyttely kuin kuukausi sitten eli ei mitään jouluista tai edes talvista sielläkään. Pettymys oli suuri. Lähdimme tyttöjen kanssa keskustaan, koska yhden mainoksen mukaan sielläkin piti olla joulumarkkinat. Saimme aikamme etsiä tuota paikkaa, ja kun se viimein löytyi, oli pettymys ehkä vielä suurempi kuin edellisessä paikassa. Kyse oli nimittäin taiteilijoiden joulumarkkinoista, joilla ei ollut mitään tekemistä joulun kanssa. He vain sattuivat näin joulun alla myymään teoksiaan - jotka olivat esimerkiksi paahtoleipiin kirjoitettuja tekstejä ja ei-omaa-silmääni-miellyttäviä maalauksia, pääasiassa alastomista naisista.

Niin että se siitä sitten. Harmaa ja sateinen keli ei todellakaan lisännyt joulutunnelmaa. Pettyneinä raahauduimme tyttöjen kanssa Maaritin guesthouselle, jossa Aija teki kaikkien piristykseksi kuumaa joulujuomaa (omenamehua, appelsiinia, rusinoita ja joulumausteita). Vähän synkeästä olotilasta huolimatta päätimme kuitenkin mennä vielä neljältä katsomaan, miten raatihuoneentorin kuuseen sytytetään valot. Se tapahtuma olikin ihan hauska, oli lauluja ja leikkejä sekä tietysti ne valot! Kuusi oli tuotu tanskasta, minkä vuoksi (tai ehkä historiallisistakin syistä) aukion toisella laidalla liehuivat Tanskan liput, toisella laidalla Islannin liput. Keli oli kuitenkin muuttunut kylmemmäksi ja tuulisemmaksi, joten muutaman leikin (pää-olkapää-peppu islanniksi), lämmittelytanssin ja valojen syttymisen jälkeen suuntasin kotiin.
Lopuksi haluan vielä vähän kertoa Joulukissasta, joka ilmeistyi pari päivää sitten raatihuoneentorille turisteja kummastuttamaan. Musta kissa tarkkailee ihmisiä näin joulun alla ja legendan mukaan tekee ilkeyksiä sille, joka ei hanki uusia vaatteita jouluksi. Toisen, vähän kiltimmän tarinan mukaan, kissa tulee ja syö ruuat siltä, joka ei hanki uusia vaatteita. Niin tai näin, älkää antako kissan saada teitä!


Kiireesti vaatekauppaan, kaikki!
Terkuin,

2 kommenttia:

  1. Huhhuh, on se hyvä, että kävin vähä uusia vaatteita ostelemassa:D harmi ettei markkinat ollu mainostuksen arvoset:C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha no eikö! On aika verenhimoisen näköinen katti.... Ja joo, vähän kyllä edelleen kaihertaa nuo "markkinat"... Vähän lohduttaa se, että laukku on ihan ääriään myöten täynnä, enkä tiiä mihin olisin mahdolliset ostokset laittanut xD

      Poista