keskiviikko 15. lokakuuta 2014

19. Talvi tulee - vetur er að koma

Arki täällä rullaa normaalisti, päivistä osa kuluu yliopistolla bakteereiden parissa, osa kotona ja joskus osa kaupungilla. Mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut. Niin, paitsi että talvi yrittää kovasti tehdä tuloaan! Lauantaina leijaili hiljakseen lumihiutaleita, jotka sulivat heti maahan osuttuaan. Sunnuntaina maassa oli kuitenkin jo lunta ja ilmassa talven tuntua. Satoi kuitenkin vettä, joten iltaan mennessä iso osa lumesta oli sulanut. Maanantai aamuna näytti jälleen vähän enemmän talviselta, mutta tiistain aurinkoinen keli pisti kapuloita rattaisiin, eikä lunta enää juurikaan ole muualla kuin vuorilla. Nyt lämpötila on kuitenkin öisin pakkasen puolella, joten eiköhän se talvi sieltä vielä tule! Puut ovat ainakin kiireesti alkaneet varistella lehtiään. 

Yleisön pyynnöstä voisin seuraavaksi hieman kertoa islannin kielestä. Senhän pitäisi mukamas olla kovinkin samanlainen kuin ruotsin, norjan ja tanskan kielien, mutta pyh sanon minä! Kielioppikin - se vähä mitä siitä tiedän - mukailee enemmän saksan kielen kielioppia kaikkine akkusatiiveineen ja datiiveineen. Niin ja ne kaikki omat aakkoset... Eikä se lausuttunakaan kyllä länsinaapureiltamme kuulosta, vaan paikoin olen jopa erehtynyt kuvittelemaan, että jossain on suomalaisia - joiden lauseet ovat ihan hölynpölyä! Enkä ole ainut, joka kuulee islannin kielessä suomalaista poljentoa, siis paikoitellen, pääsääntöisesti se on ihan omanlaistansa hassua ja nopeatempoista mölötystä. 
- näin lausutaan Bárðarbunga (tällä hetkellä purkautuva tulivuori)
- näin lausutaan Holuhraun (laavakenttä, jolla Bárðarbunga sijaitsee)
- näin lausutaan Eyjafjallajökull (jäätikkö Etelä-Islannissa)

Sitten vielä tavallisia islanninkielisiä lausahduksia:



Eipä tässä kai tämän erikoisempaa tällä kertaa. Mainittakoon loppuun vielä, että kiitos äidille, mummalle ja paapalle kortista ja kirjeestä <3 Valmistaudun seuraavaksi lähtemään Maaritin synttäreitä viettämään!



Talviterkuin,

1 kommentti:

  1. oleppa hyvä kulta <3 ja kiitos taas mukavasta tietopläjäyksestä :)

    VastaaPoista