torstai 2. lokakuuta 2014

14. Mitä oikeastaan teen täällä?

Koska tänään ei ole tapahtunut mitään erikoista, ajattelin vähän tarkemmin valottaa teille sitä, mitä teen yliopistolla. Normaalisti aloitan noin yhdeksän aikaan, mutta mitään varsinaista työaikaa minulla ei ole. Saan siis mennä ja tulla niin kuin huvittaa, kunhan työt tulee tehdyksi. Ja periaatteessa määritän myös ne työni itse, Oddur on vain koonnut minulle rungon, joten aika vapaa homma on kyseessä! 

Tänään pääsin yliopistolle vasta 11 aikaan, kun odotin, että guesthousen assistentti tulee töihin ja pääsisin maksamaan vuokran sekä innostuin vähän neulomaan villasukkaa. Ei siitä sen enempää. Yliopistolla meillä on sellainen "oleskeluhuone", jonne jätän tavarani ja jossa vietän tauot. Vaihdoin ulkotakin labratakkiin ja suuntasin samantien alakertaan labraan. Tänään tein ensimmäisenä nestemäistä ravinneliuosta bakteereilleni. Siinä on tarkoitus saada kasvatettua niin paljon bakteerisoluja, että ne voidaan lähettää Saksaan jatkotutkimuksia varten. Tämän nestemäisen liuoksen valmistaminen oli helppoa, punnitsin pakkauksen ohjeen mukaan jauhetta veteen, kiehautin sen ja mittasin seitsemään pienempään astiaan kuhunkin 200 millilitraa liuosta. Peitin vielä astiat vanutupolla ja foliolla ennen kuin laitoin ne autoklaaviin, jossa ne kuumennettiin 121 asteeseen, niin että pöpöt kuolevat.

Nestemäinen ravintoliuos tuloillaanHissi-selfie


Autoklavointi kestää vähän reilu tunnin. Sillä välin tarkistin jo yli viikko sitten inokuloimani kasvatusmaljat. Uutta kasvua ei nyt pariin päivään ole ollut havaittavissa, mutta ilokseni yksi hieman hankalampi bakteerikanta osoitti tänään olevansa elossa! Olimme Oddurin kanssa jo ehtineet epäillä, että kanta olisi kuollut, kun yli kymmeneen päivään ei ole näkynyt mitään. Tässä kohtaa alkoi vatsa kurnia äänekkäästi, joten suuntasin lounastauolle eväsleipiäni mutustamaan.

Hyvin pyyhkii!
Lounaan jälkeen inokuloin eli siis siirsin yhdeltä kasvatusmaljalta toiselle bakteerikantani. Minulla on tutkittavana periaatteessa kuusi eri bakteerikantaa. Olen kasvattanut tähän mennessä kutakin kuudessa eri lämpötilassa ja neljällä erilaisella kasvatusmaljalla saadakseni selville, millaisista oloista nämä ennestään tuntemattomat bakteerit pitävät. Eilen olin tehnyt vielä paria erilaista mediumia jäkälästä, koska osa näistä kannoista on alunperin eristetty jäkälästä. Nämä jäkälämaljat laitoin vain neljään eri lämpötilaan kasvamaan, sillä aikaisemmissa kokeissa olen selvittänyt, että yli huoneenlämpöisissä olosuhteissa bakteerini eivät tykkää kasvaa. Toki asia ei ole ihan niin mustavalkoista, sillä olen kokeillut vain neljää eri maljatyyppiä, mutta ei mennä siihen... Tätä tehdessäni sain yleisöäkin, sillä yliopistolla oli ilmeisesti lukioikäisten tutustumispäivä ja ryhmä koululaisia tuli tuijottamaan tekemisiäni!

Liuta inokuloimattomia kasvatusmaljoja
Tämän jälkeen oli vuorossa bakteerien siirtäminen aamupäivällä tehtyihin nestealustoihin. Tämä ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen juttu, sillä Erlenmeyer-pullot, joihin olin liuokset tehnyt, olivat niin isot, että siirrostusluuppini ei olisi ylttänyt nesteeseen saastuttamatta kaikkea esimerkiksi huoneilman bakteereilla. Bakteerien kanssa työskennellessähän on tärkeää, että olot ovat steriilit, niin että kasvatusalustoilla on tasan tarkkaan haluttua bakteeria. Ja koska ihan joka puolella on miljoonittain bakteereita, on tämä välillä vähän haastavaa. No, haasteesta selvittiin, kun amerikkalaistutkija Sean askarteli luuppiin jatkovarren sellaisesta materiaalista, joka kesti steriloinnin polttamalla. Tämän viritelmänkin kanssa sai olla tarkkana, mutta sain homman kuitenkin toivottavasti ihan kunnialla suoritettua. Lopullisen tuloksenhan näkee vasta parin päivän päästä.. Jätin pullot huoneenlämpöön kasvamaan, eikä minulla tälle päivälle ollutkaan sitten enää muuta.

Labratermistöä on vähän haastava koittaa lyhyesti kääntää selkosuomelle, mutta toivottavasti tästä tekstistä saa edes vähän kiinni siitä, mitä kaiket päivät valkoisessa pitkässä takissani puuhailen..

Terkuin,

2 kommenttia:

  1. kyllähän tuo sun homma on meille selevä ku pläkki :) vaikka ei se pahitteeksi ollu tuota selkosuomennustakin tekstissä käyttää :) halit muru <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mahtavaa, ens kerralla puhun pelkkää labraslangia ja vielä englanniksi, kun kyllähän te ymmärrätte! ^^ halit <3

      Poista