keskiviikko 17. syyskuuta 2014

6. Isoja ja pieniä kaloja

Vau mikä päivä! Vaihto-opiskelijoilla on meneillään kurssi Islandic Nature ja heille oli täksi päiväksi buukattu valas- ja kalastusretki tähän Akureyrin viereiseen Eyjafjörður-vuonoon. Kävi ilmi, että sinne oli mahdollista lähteä mukaan ja mikä parasta: se sopi myös valvojalleni! Bussikyyti läheiseen Hauganesin (lausutaan ehkä Höiganes) kylään lähti yliopistolta ja kesti puolisen tuntia. Siellä pakkauduimme aikas pieneen paattiin, joka kesäisin toimitti turistialuksen ja talvisin kalastusveneen virkaa, ja suuntasimme pohjoiseen. Ei mennyt ihan kamalasti aikaa, kun oppaamme huusi, että valas näkyvissä. Ja muutaman kerran tuo Krókur-niminen ryhävalas näkyikin happea haukkaamassa. Alla kuvia tuosta komistuksesta!

Valasjahdin jälkeen suuntasimme vähän matkaa takaisinpäin ja aloimme onkia. Alle 30 minuutin mittaisen onkituokion aikana nousi turskaa ylös ihan järkyttävä määrä. En ole tainnut koskaan aiemmin nähdä elävää turskaa, joten sen hieno väri yllätti. Harmittavasti sillon alkoi sataa ja pistin kameran piiloon. Kaikki halukkaat saivat viedä valmiiksi fileoidut palaset mukanaan kotiin. Niin tuli itsekin tehtyä ja nautin juuri Iso-Britannialaisen Erasmus-harjoittelijan, Islan, kanssa itsepaistettua turskaa ja leipomosta ostettua ihanaa ciabattaa! Oli oikein maittava päivällinen pitkän ulkosalla vietetyn päivän jälkeen. Ja tänään oli oikeastaan ensimmäinen aikas kylmä päivä täällä, asteita oli ehkä noin 6 ja tosiaan vähän tuli vettäkin, kun palasimme takaisin satamaan ja bussilla takaisin Akureyriin. 

Reissu oli mahtava ja saimme sen ihan älyttömän halvalla, 5000 kruunua, verrattuna turisteille tarjottuihin retkiin, jotka maksaa aina 7500 kruunusta ylöspäin. Eli siis euroissa se on noin 37 euroa verrattuna 55 euroon. Ai niin, yksi tuon Islandic Nature -kurssin vetäjistä näyttää muuten ihan Jaakko Saariluomalta! Oli siinä vähän naurussa pitelemistä, kun tajusin samannäköisyyden. Enkä ollut yksin mietteitteni kanssa, vaan suomalaisvaihtarit Maarit, Heikki ja Miikka näkivät yhtäläisyyden myös. Hah. Niin että Putousta odotellessa - vaikka Jaakko ei taida siinä enää juontajana ollakaan..

Huomenna on tarkoitus viettää päivä puhtaasti yliopistolla hommissa eli todennäköisesti ohjelmassa on bakteerien siirrostusta erilaisille kasvualustoille. Tavoitteena on selvittää, minkälaisissa olosuhteisessa kyseiset bakteerit tykkäävät kasvaa! Huisin jännää ainakin näin biologin näkökulmasta, en minä teistä muista tiedä.. :D











Syysterkuin,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti